Meide Van Holand

Thuisontvangst Friesland

Sex date enschede tiener vingert

sex date enschede tiener vingert

Een zeer harde windstoot die over de haven knalt. Snel lopen we naar het raam en zien hoe in hevige regenvlagen de boompjes van de KNAKE-kerstboombrug hevig heen en weer schudden. Goed dat ik gisteren al onze kerstlichtlijnen van de boot heb afgehaald, denk ik, bewust want de eerste storm van was voorspeld. De storm neemt in de nacht al gauw weer af. Vanochtend is het droog en half bewolkt.

Tegen het middaguur komt er een nieuwe en heviger stormpiek, als het occlusiefront van het lagedrukgebied over trekt. Windkracht 9 langs de kust en op de Waddeneilanden mogelijk kracht Voor het hele land geldt code geel. Even na negen uur lopen er mensen bij de sluis. Ik kleed me aan en ga kijken wat er aan de hand is. Het blijkt dat er van de zuidzijde van ons dak enige tientallen dakpannen zijn afgewaaid.

Ze liggen in de goot tussen de twee daken boven ons appartementengebouw zie foto hier. Ook het gebouw van de havendienst heeft stormschade. Even later stelt een ladderwagen van de brandweer zich naast de sluis op. Twee mannen worden in het bakje omhoog gehesen om te gaan kijken foto hier. Er blijkt een grote loodplaat van de dakbedekking te zijn losgewaaid. Die maken ze los en brengen hem beneden.

Ik kijk over de rivier: Later komt een aannemer kijken op ons dak. De meeste dakpannen zijn stuk gevallen. Dat veroorzaakte natuurlijk het geraas waar we vannacht van wakker schrokken. Het is nu te gevaarlijk om de reparatie uit te voeren, de westerstorm trekt alweer aan. Morgen komen ze de klus doen. Na twaalf uur trekt de storm flink aan en stuwt het zeewater tegen de Nederlandse kust omhoog. In de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland geldt nu code oranje.

De Oosterscheldekering ging tegen De Maeslantstormkering zal waarschijnlijk om Dat gebeurde ook al in november en dat was voor de eerste keer. In Rotterdam bereidt men zich voor op hoog water.

Er staan zandzakken klaar op het Noordereiland. Bij IJmuiden gaat men tussen In het land is veel schade en overlast: Ook elders in Europa veroorzaakt de storm problemen: Volgens Weeronline was het officieel een 'zware westerstorm'. Het was voor het eerst dat alle vijf grote stormwaterkeringen van Rijkswaterstaat gesloten werden. In Hellevoetsluis zijn op de wal een aantal jachten met bok en al omgewaaid.

Zelfs een ark van Noach was niet veilig voor: Het ' eerste drijvende Bijbelmuseum ter wereld ' is in de richting van de jachthaven gedreven en heeft daarbij meerdere zeiljachten geramd. Toch weer een beetje in de lift, de update over december van de gemiddelde wereldtemperatuur in de lagere atmosfeer, gemeten door satellieten. Een plus van 0,41 graden Celsius ten opzichte van het gemiddelde over de jaren - hierboven. De storm van gisteren was niet van een exceptionele categorie.

Wel waren de windstoten aan de zware kant, vooral in het binnenland. Nu gaat de zorg uit naar de hoge waterstanden in de rivieren. Vanmorgen is het droog en overwegend bewolkt. Hoog boven ons repareert men het dak, zo ook bij de Havendienst. Anna gaat tegen het middaguur met haar beide dochters lunchen in de stad en naar de uitverkoop.

Ik loop even naar de boot: Bij de Accu-Unie bestel ik een nieuwe startaccu voor ,95 euro. Buiten begint het te miezeren. Ik begin aan een nieuwe game op de PS4: No Man's Sky, een spel waarin je het heelal verkent. Ik ben er nog niet erg enthousiast over. Sinds de kerstdagen is het extreem koud in het oosten van de VS. Bij Rob Krijgsman in Drimmelen bestel ik een nieuwe knop voor het vastzetten van het platformpje in de doorstap van de kuip naar het zwemplatform.

Afgelopen zaterdag spoelden ten zuiden van Boston drie bevroren haaien aan. In Canada worden de komende dagen temperaturen tussen de en verwacht.

Daarentegen is Alaska ' baking ' van de ongewone warmte. Een typisch geval van een over het noordoosten van het continet uitgezakte vortex met ijskoude poollucht. Wat deed PvdA'er Moorlag eigenlijk fout? Het lijkt erop dat er een competentieconflct is losgebarsten tussen partijbestuur en fractie, in de vanouds door zinloze ruzies geplaagde partij. Zo ik het beoordelen kan deed Moorlag in feite niets fout - lees de feiten in het artikel - maar poogde met de uitzendbureau-constructie die hij erfde van zijn voorganger zoveel mogelijk gehandicapte mensen aan het werk te houden.

Het alternatief was immers ontslag. Iedereen wist er in Drenthe van. Ik vermoed dat ik daarom precies hetzelfde gehandeld zou hebben en ik zou billijken dat Moorlag zijn zetel niet afstaat als men zo dom is om hem te lozen. De hoeveelheid van het broeikasgas methaan in de atmosfeer neemt, na een periode van stagnatie tot aan , weer snel toe.

Methaan is een van de sterktste broeikasgassen, ongeveer 25 keer zo sterk als kooldioxide. Gelukkig blijft het niet zo lang in de atmosfeer als CO 2 , dat duizenden jaren blijft hangen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht en de Amsterdamse Vrije Universiteit hebben samen met NASA een elegant onderzoek gepubliceerd , dat verklaart waar de stijging na vandaan komt. Want daarover was veel debat. Welke methaanbronnen waren verantwoordelijk voor de stijging?

Sommigen meenden dat meer veeteelt en natte rijstbouw het veroorzaakten, anderen stelden dat de sterke toename van het gebruik van schaliegas in de USA de oorzaak was.

Uit de analyse van de verhoudingen van koolstof-isotopen in de verschillende emissies konden de onderzoekers een saldoberekening afleiden.

Op de website van NASA leer je in een overigens erg onduidelijk geschreven stuk hoe die saldoberekening eruit ziet. De toename in de methaanemissies is 25 teragram per jaar, sinds Daartegenover is er een jaarlijkse vermindering van 4 teragram vanwege minder bos- en steppebranden.

Precies evenveel als de meetsatellieten registreren. Dat er op wereldschaal minder bosbranden zouden zijn, wekt opzien na alle grote natuurbranden van het afgelopen jaar in Californië en Zuid-Europa. Ook daar is een saldo, want het getal wordt vooral verklaard door de sterk toegenomen omzetting van Afrikaanse savanne in landbouwgronden, die minder vaak worden afgebrand, en door meer maatregelen om de ontbossing van het Braziliaanse regenwouden te beperken.

Je kunt als wetenschapper blij zijn dat de redenering klopt, maar als mens is het alarmerend - want methaan is zoals gezegd een 25 keer sterker broeikasgas als kooldioxide. Vanmorgen is het weer eindelijk weer wat minder onstuimig. Vannacht nog regen, maar nu is het droog en tamelijk warm voor de tijd van het jaar. Gisteravond liet men op TV zien dat er al narcissen in bloei staan.

In het oosten van de VS maakt men zich niet alleen zorgen over de extreme koudegolf, die sinds de Kerst blijft aanhouden. Inderdaad zien we die ook op onze weerkaarten rondtollen bij Newfoundland zie hier op de homepagina van mijn website. De kerndruk van het systeem zonk in een etmaal liefst 50 mb, naar mb.

Dat is erg diep. Het kwam alleen nog een keer voor in januari , overigens ook op 4 januari, met een kerndruk van zelfs mb. Het systeem is vooralsnog stabiel en houdt de toestroom van de zeer koude poollucht in stand.

Bij ons zijn de kapotgewaaide dakpannen inmiddels vervangen. Het waren er meer dan we dachten, liefst De meeste waren kapot. We rijden trouw naar Oost voor boodschappen en sport. Op de terugweg kijken we even bij de Merwede. Het water is sinds gisteren wat meer gestegen foto hierboven , maar het is zeker nog niet extreem hoog. Bij terugkeer staat de bestelde startaccu van de boot voor de deur van ons appartement.

Volgt een rustige middag waarin ik het droevige boek van Elizabeth Kolbert uitlees: An unnatural history ' Bloomsbury, De ondertitel is naar ik vermoed van de uitgever. Want waarom zou na de vijf grote golven van massaal uitsterven van leven op aarde de zesde golf, die we zelf veroorzaken, niet 'natuurlijk' zijn? Kolbert schrijft immers aan het slot dat we door onze ontwrichting van de aarde ons eigen voortbestaan als soort ook in de waagschaal stellen: Soms zegt een afbeelding beter hoe je je voelt dan een stuk tekst.

Zie hierboven, de laatste opname die de ruimtetelescoop Hubble op 2 januari jl. Piepklein, pas bij de hoogste resolutie zie je hem rechtsonder. Het is niet waarschijnlijk dat de mensheid hem ooit terug zal zien. Ik had wel mee willen reizen, als dat kon, in een luchtdichte en doorzichtige bol die Anna en mijn studeerkamer zou omvatten, nou ja, ons hele appartementje compleet, met enorm veel boeken, muziek en games en voorzien van technologie die ons in leven zou houden en de dood oneindig zou uitstellen.

Het rotsblok is er groot genoeg voor; het is minstens meter lang. Achter je de aarde en het zonnestelsel zien verdwijnen - laat ze het op aarde maar uitzoeken - en miljoenen jaren door het heelal vliegen zonder ooit ook maar iets tegen te komen.

Alles beter dan hier doodgaan, denk ik nu. Die moeten toch al gauw zonder jou verder. Maar ik hoef het haar niet te vragen, Anna wil het toch niet. Vanmorgen uitgeslapen tot bij negen uur. Het is een zwaar bewolkte dag, maar niet koud.

Op de steigers is een viswedstrijd. We lopen even door de stad voor wat boodschappen. Het water in de Merwede stijgt verder, maar het is nog verre van alarmerend. In Woudrichem sluit Rijkswaterstaat vanochtend de coupure in de Waterpoort, omdat de stadskade begint te overstromen.

De veerboten naar en van Gorcum blijven bereikbaar. In Brakel moest de veerpont gisteren al uit de vaart. Ik vertaal een deel van een lesprogramma over Planetree voor iemand van Rivas. Persoonlijk vind ik dat het een hoog open-deur-gehalte heeft, maar de organisatie werkt er al jaren mee en scoort er goed door.

Morgen de andere helft. Vrijwel iedereen kent wel het fenomeen dat je aan iemand denkt en dat degene vlak daarop opeens opbelt. Het is zo opvallend, dat je geneigd bent er iets achter te zoeken.

Maar de wereld is zo groot en kent dermate veel gebeurtenissen dat zulke zeldzame toevalligheden altijd kunnen en zullen voorkomen. Gewoon statistiek, niets geheimzinnings aan - al voelt het eventjes wel zo. Maar in sommige academische kringen denken ze daar anders over. Ik lees een boekje met de weidse titel 'The Universe, Life and Everything' Amsterdam University Press, , dialogen over veranderen en begrijpen van de werkelijkheid, van Sarah Durston hoogleraar ontwikkelingsstoornissen van het brein, Universiteit Utrecht  en Ton Baggerman 'economisch psycholoog' en psychotherapeut, Tilburg.

Volgens hen gaat het bij die toevalligheden om synchroniciteit , en is het een manifestatie van quantumprocessen op macroniveau. Nu worstelt de fysica al sinds het begin met de onverenigbaarheid van de beide grote theorieën, die van de zwaartekracht en de quantumfysica. De snaartheorie is sinds de jaren 70 een van de bekendste pogingen om die onverenigbaarheid op te lossen, tot dusver tevergeefs.

Maar in het boekje van Durston en Baggerman is het allemaal geen probleem. Want bijvoorbeeld het fenomeen van de raadselachtige verstrengeling van elementaire deeltjes op quantumniveau speelt zich ook af in de gewone mensenwereld.

Vandaar die synchrone gebeurtenissen. Zo gaat het boekje verder: De rest wordt ingevuld met vaagheden en pure speculatie: Matter and mind are not so different' , zegt Ton. Natuurlijk zou je allemachtig graag willen weten hoe events op quantumniveau zich uitdrukken in onze alledaagse wereld, maar dat begrijpen we nou juist niet. In hun boekje passen de auteurs begrippen, die op quantumniveau fungeren, onbekommerd toe op macro-niveau.

Zo storten ook daar golffuncties in elkaar, vindt verstrengeling plaats, enzovoorts. Hoe dat gaat, dat vertellen ze echter niet, maar uiteindelijk krijgt alles er op wonderbaarlijke wijze ook nog betekenis door. Goeie genade, dit wordt me werkelijk teveel!

Het voortdurend gebruik van voornamen, ook van de geïnterviewden, geeft het allemaal een knus en gezellig toontje van wij-onder-elkaar-weten-het-wel, zoals ik me dat herinner van flower power , New Age en de communes in de jaren Behalve wetenschappers zoals Erik Verlinde , die ikzelf tamelijk serieus neem, zitten daar ook BN'ers bij als Herman Wijffels 'De bekendste premier die Nederland nooit kreeg' - Mark Rutte en zijn vrouw Herma van der Weide 'Jungiaans filosofisch psychotherapeut'.

Alle honderd bladzijden die het boekje telt is het blijmoedig Erik, Herman en Herma voor en na, alsof je terug bent in de aloude, anti-autoritaire tijden.

Het zou me niet verbazen als Verlinde zich nu afvraagt in welk een zweverig gezelschap hij in godsnaam terechtkwam. Kouder en zonniger vandaag. De wind is naar de oosthoek. Veel Gorcummers lopen over de sluis om op de wal te kijken hoe hoog het water van de Merwede is. Een berichtje treft me: France Gall is overleden, de Franse zangeres die in voor Luxemburg het songfestival won met een liedje waarin ze zingt een wassen pop te zijn, ' Poupée de cire, poupée de son'.

Dat liedje kennen mensen van onze generatie allemaal. Ik was 17 of 18 en vond haar een mooi meisje. Na de dood van haar man Michel Berger en hun dochter Pauline trad ze niet meer op en trok zich terug in haar huis in Senegal. Al in was er bij haar borstkanker vastgesteld. Ze overleed vanmorgen op jarige leeftijd aan een longontsteking. Een rustige zondagmiddag, waarin ik weer een aantal bladzijden vertaal van het Planetree -document over verpleegkundige overdracht aan het bed van de patiënt, ten behoeve van Rivas.

In het Australische Sydney is het vandaag recordwarm: Asfalt smelt, electriciteitsnetwerken vallen uit door overbelasting? In korte tijd zijn we liefhebbers van Netflix geworden. Het werkt erg gemakkelijk en er is inderdaad een enorme keur aan films, series en documentaires. Handig is dat je na een onderbreking steeds verder kunt gaan vanaf het punt waar je gebleven was. Ook de volgende dag of later. Sinds een paar dagen kijken we achter elkaar alle afleveringen van de Zweedse politieserie Arne Dahl.

Degelijke who-done-its met het bekende sociaal-kritische sausje dat we van de Scandinavische series gewend zijn. Slecht geslapen vannacht vanwege neusverkoudheid. Mijn bronchieën beginnen ook mee te doen. Ik slaap slecht met een dichte neus; slapen met open mond vind ik altijd vervelend. Toch gaan we vanmorgen sporten en boodschappen doen op Oost.

Regelmaat is belangrijk in het leven, maar het valt me niet mee. De 4 minuten op de Crosswalker voltooi ik de tweede keer met heel veel moeite. Het is een droge dag, overwegend zonnig en met een verkiillende oostenwind.

We kijken even bij de Merwede, die iets verder gestegen is. Op het natuurgebied Munnikenland schuin aan de overkant, bij Slot Loevestein , brengt men de  paarden en 64 runderen naar hoger gebied foto ANP van gisteren hierboven.

Volgens de prognose stijgt het water nog verder tot morgenavond het hoogste punt bereikt wordt. Anna gaat vanmiddag oppassen bij Tessa ; het reguliere leven begint weer. Ik maak de vertaling van het Planetree -document af, verstuur het, en doe verder niets. Ik voel me gewoon niet lekker, heb het koud en zet de kachel hoger. In Noordoost Groningen is er vanmiddag een aardbeving van 3,4 op de Schaal van Richter.

Een grote opkomst; het auditorium op de eerste verdieping was meer dan vol, er moesten stoelen worden bijgezet. Ik denk dat het hardnekkige verzet van de HVOG tegen de bouw van de smakeloze gele hoteldoos van horeca-ondernemen  Berry Voet op de historische resten van de burcht van de Graven van Holland aan de Duveltjesgracht aan die groei sterk heeft bijgedragen.

Overigens was mij niet duidelijk waarom de bouw van dat verschrikkelijke hotel nog steeds niet was begonnen. Daar zijn misschien twee redenen voor. Er loopt nog een bezwaarprocedure van de HVOG bij een commissie van de gemeente. De uitspraak wordt eind deze maand verwacht. In de tweede plaats mogen er van Rijkswaterstaat in de periode van 1 oktober - 1 april geen bouwwerkzaamheden in het gebied plaatsvinden.

Buiten de Waterpoort is immers buitendijks en vanwege de kans op hoge waterstanden mogen er in de wintermaanden geen obstakels en belemmeringen in de afstroom van de rivier opgeworpen worden. Of dat ergens op slaat, weet ik niet; per slot staan er al een cafetaria en een sportschool.

Dus tot 1 april ligt de zaak stil en het interessante daaraan is, dat die datum een week of twee na de gemeenteraadsverkiezingen valt. Wie weet geeft dat nog mogelijkheden.

Het is dan anderhalf jaar geleden dat de archeologische resten ontdekt werden en de bouw stil gelegd. De beide oude plattegronden van kasteel De Blauwe Toren  hierboven waren mij tot dusver onbekend. Ze zijn gemaakt in de tijd dat de unieke ronde burcht met zijn trapgevelhuisjes er nog stond. Ik vond ze in het mooie dikke boek ' Zij waren van groote en zware steenen ', dat de Stichting Kastelenstudies Nederland onlangs uitbracht.

Ze staan bij twee gedegen artikelen over de bouw van de bijzondere, ronde kasteelburcht van de Graven van Holland in Gorcum. Op die beide artikelen kom ik nog een keer terug. Lang bleef ik niet bij die bijeenkomst in het Gorcums Museum, omdat ik me niet lekker voelde.

Mijn kop voelde als was hij gevuld met watten en het snot liep me de neusgaten uit. Op FB zag ik gisteravond nog een bericht van de gemeente, dat ze vanwege de hoge waterstand van de Merwede morgenochtend om 8. Er komen wel waarschuwingsborden bij het parkeerterrein daar, dat mogelijk onder water kan lopen.

Vannacht een fractie beter geslapen, ondanks dichte neus en hoesten. Vandaag een overwegend grijze dag. Nadat Anna vertrekt voor haar wekelijkse oppasdag, duik ik maar weer in bed.

Doos papieren zakdoekjes op het nachtkastje. Tussen elf en twaalf loop ik even naar de boot, waar alles in orde is. Ik kijk ook even naar de rivier vanaf de wal: Thuis ontkalk ik de kraanmond in de badkamer. Die spoot alle kanten op behalve de goede. Anderhalf jaar geleden stuitte ik erop in een boeken-antiquariaat: ISAF moest en zou een opbouwmissie zijn, en geen oorlogsmissie tegen de Taliban - wat het wl was.

De manipulaties van defensievoorlichters en bewindspersonen van wat er werkelijk gebeurde, worden genadeloos onthuld. Overigens goed en spannend geschreven.

Het was de grootste oorlogsinzet van Nederland sinds de Koreaanse oorlog, begin jaren 50, met name de Slag bij Chora , en mag gelden als een revanche voor het échec van Srebrenica. Gisteravond op het halfacht journaal van RTL4 een bericht over Nefit-verwarmingsketels. Ze zouden brandgevaarlijk zijn en mogelijk ook koolmonoxide kunnen lekken.

Nu was er een jaar geleden ook zo'n bericht, herinneren we ons, maar dat ging om een ander model. Iemand noemt het 'een CO-bom'. De ketels werden tussen en geproduceerd. Door de branderhitte zou de rand van de warmtewisselaar kunnen vebruigen en gaan lekken. Je kunt echter op deze website checken of die van jou daarbij hoort, door het type en serienummer in te voeren.

Dat doen we en die van ons hoort er niet bij. Vanmorgen kijk ik toch even op de website van Nefit. Die besteedt er tot mijn verbazing geen enkele aandacht aan. In het nieuws zei Nefit op korte termijn met een gedetailleerde reactie te komen op het nieuws van RTL. Tja, je schrikt er toch even van, al is het allemaal lang niet zo erg als die nieuwe aardbeving in Groningen.

Vandaag of komende nacht zal volgens Rijkswaterstaat en Waterschap Rivierenland de hoogste waterstand in de Merwede passeren. Bij Lobith was het 14,65 meter en dat komt een keer in de vijf jaar voor.

Niemand maakt zich zorgen, dus zullen wij dat ook maar niet doen. Gisteren meldde ik al dat de gemeente de Dalempport afsloot foto hierboven.

Het citaat van de week voortaan iedere woensdag, als het zo uitkomt: Het is een kale, grijze dag zonder kraak of smaak. Het sluipalletje van de doorstapper naar het zwemplatform werd vanmorgen bezorgd. Ik had het besteld bij Global Nautique in Drimmelen. Nog uitzoeken hoe je het aan de binnenzijde moet vastmaken en of daarvoor de bak met het reddingsvlot en de reserveankers er helemaal uit moet.

Omstreeks een uur rijdt zich op de Kriekenmarkt weer eens een grote truck met oplegger vast. Een Pool, die het verbod aan het begin van de binnenstad niet heeft gezien. Hij laadt niets uit en niets in, dus hij is verdwaald. Vertwijfeld staat de chauffeur foto hier , rode cirkel zich af te vragen hoe hij er weer weg kan komen. Na twintig minuten begint hij stapvoets achteruit manoeuvrerend aan de terugweg, helemaal over Kriekenmarkt, Appeldijk en Havendijk naar de Vijfde Uitgang.

Maar bij de Peterbrug geeft hij het op, rijdt weer vooruit en probeert het via de Krommenhoek. Lukt niet, hij kan de draai niet maken. Daar ontstaat een file. Na 20 minuten komt de politie eens kijken. Ze controleren de papieren van de chauffeur en beginnen het verkeer te regelen: Geholpen door de agenten hervat hij de lange tocht achteruit - dacht ik - maar opeens gaat hij vooruit, slaat rechtsaf en staat nu op de smalle Peterbrug alles te blokkeren foto hier.

Bij ons op het Eind ontstaat nu een file. Tergend langzaam weet de chauffeur zijn oplegger achteruit de Kriekenmarkt op te schuiven. Zo kan hij tenslotte vooruit over de Havendijk weg. Alles bij elkaar duurt het een dik uur.

Dit fenomeen doet zich vaker voor. De gemeente heeft al jaren geleden de binnenstad verboden voor zwaar vrachtverkeer. Maar dat verbod wordt niet gehandhaafd. Doorgaand verkeer door de kwetsbare binnenstad mag ook nog steeds. Bij het verkeerscirculatieplan voor de binnenstad werd ruim twee jaar geleden beloofd er iets aan te doen. Maar dat plan is gestagneerd door de politieke onmacht die dit gemeentebestuur kenmerkt.

Een licht nevelige ochtend is niet hetzelfde als een licht benevelde ochtend. Voor ons geldt het eerste. We brengen hem door met sport en boodschappen. In het fitnesscentrum beginnen we aan de tweede, zwaardere fase, van de Milon-cirkel. Dat is goed te merken! In de post zit het verwachte bericht dat ik in het BIG -register ben doorgehaald. Ik zag geen enkele reden om herregistratie aan te vragen, dus met ingang van vandaag mag ik me niet meer dokter noemen wel 'arts-in-ruste', maar dat klinkt zó bejaard dat ik er niet over pieker.

Het ligt achter me en het zij zo. De gemeente heeft kennelijk iets geleerd van het verzet onder de bevolking tegen de bouw van de lelijke hoteldoos op de historische muur- en torenresten van het kasteel van de Graven van Holland, of is het omdat de verkiezingen naderen?

In die loods werden vroeger, toen de stad nog vestingstad was, de kannonnen opgeslagen. Jarenlang zat er een meubelzaak in, maar de loods naast het historische Tolhuis staat al geruime tijd leeg. Tegenstanders maken zich inmiddels op voor de verkiezingstrijd. Met name Groen Links en zijn sfinxachtige wethouder Arjen Rijsdijk  zullen er van langs krijgen, als het aan de bedenkers van de bovenstaande actieposter ligt. Vanavond ga ik naar een vergadering op het gemeentehuis over het vastgelopen Herinrichtingsplan van het Eind, onze straat.

Inzet en steen des aanstoots is het door adviesbureau bepleitte éénrichtingsverkeer op de Tolsteeg. Het moet een autoluwe wandelpromenade worden, 'waar de automobilist te gast is'. De autolobby windt zich alweer flink op  lees hier. Op FB  gaan ze erop los met grote opwinding en ze schuwen leugens en misleiding niet. Het zal me wat worden vanavond. Als het éénrichtingsverkeer niet doorgaat, kan het plan beter helemaal de prullenbak in, want dan wordt het Eind door het verdwijnen van de parkeervakken alleen maar een nóg bredere racebaan voor auto's.

Ik hoop overigens dat in elk geval het intieme pleintje op de Kriekenmarkt parkeervrij zal worden, ook voor de havendienst die het nu altijd volzet.

Samen met de geometrische kunstwerken van de Pool Winiarski uit Symposium , die terugkomen van een expostie in Amsterdam, zal het dan een erg mooi stukje binnenstad zijn. De Merwede is nog een stuk gestegen, maar dramatisch wordt het niet.

Vlak voor de sluis ligt de pont van Brakel aan het remmingwerk afgemeerd. Die is al een paar dagen geleden uit de vaart genomen.

De telefoon gaat, een privénummer. Meestal is het dan iemand die iets wil verkopen en neem ik niet op. U hebt vergeten uw wapenvergunning te verlengen, zegt een man, u moet uw wapen inleveren. Verdraaid, dat had ik in december moeten doen! Ik had het wapen ook deels gekocht voor de Golf van Aden om piraten af te schrikken hetgeen een hachelijke gok is.

We komen overeen dat ik het seinpistool op het bureau in Gorcum zal brengen. Dat doe ik meteen. Ze gaan het vernietigen, want het even verkopen op Marktplaats is niet toegestaan. Verder moet ik de vergunning opsturen naar de afdeling Corpszaken in Rotterdam. Dus raak ik op één en dezelfde dag mijn dokterstitel en mijn wapenvergunning kwijt.

Tja - er is een leven zonder die dingen. En noodvuurpijlen doen het ook goed. In april schreef ik voor het eerst over de geheimzinnige FRB 's Fast Radio Bursts , korte en ontregelmatige uitbarstingen van smalbandige radiosignalen van onbekende herkomst. FRB's waren al vaker geregistreerd, maar in deze zat een herhalend patroon - alsof het om een kunstmatig radiobaken ging. Ze werden opgevangen door de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico zie afbeelding hierboven.

In ontdekte men dat ze afkomstig waren van FRB , een klein en zwakstralend dwergsterrenstelseltje in een stervormingsgebied op liefst 3 miljard lichtjaren afstand van de aarde. Zeer ver buiten ons Melkwegstelsel dus. De FRB's duren maar een paar milliseconden. FRB is de enige bekende repeterende radioflits en dit roept de vraag op of zijn herkomst anders is dan die van niet-repeterende radioflitsen' , schrijft Astronieuws. Mogelijk is de bron een magnetar een extreem sterk magnetische, supersnel roterende neutronster aan de rand van een massief zwart gat.

Ook onderzoekers van het Breakthrough Initiatives , die altijd op jacht zijn naar signalen van mogelijke buitenaardse beschavingen, keken met de Green Banks Telescoop naar FRB Ook zij registreerden dezelfde extreem gepolariseerde FRB's, plus een aantal nieuwe op nog hogere frequenties.

Het uitzenden ervan vergt onvoorstelbare hoeveelheden energie. Het viel me mee. Samen met de KNAKE -voorzitter bepleitte ik de kern van het voorstel, éénrichtingsverkeer op de Tolsteeg, er beslist niet uit te schtrappen, nadat twee eerdere insprekers zich daar voor hadden verklaard.

Zonder dat éénrichtingsverkeer komt er immers niets van de beoogde autoluwheid en wordt de verbrede straat de parkeervakken zijn weg zeker een gevaarlijke racebaan.

Bij de stukken zaten de resultaten van een nieuwe verkeersmeting dd. Natuurlijk blijft het voorstel een halfslachtig verhaal, zolang men alle doorgaand verkeer niet uit de binnenstad wil weren. Het zware vrachtverkeer weren met fysieke belemmeringen bleek op een veto van de brandweer te stuiten.

Dat probleem is dus nog niet opgelost. Enfin, de politiek partijen gaven een voor een hun mening. Parkeren bleef terecht een zorgenpunt.

We zaten te turven en geleidelijk bleek dat een meerderheid in de raad wil instemmen, vooral toen Stadsbelang verklaarde voor het voorstel te zijn inclusief éénrichtingsverkeer. Als ik het me goed herinner waren ze eerder tegen. Gorcum Actief en VVD   waren nog steeds tegen; de laatste partij is de kampioen van de autolobby - die dus nu eindelijk een keer in het zand beet. Helaas betoonden D66 en CDA zich wankelmoedig en wilden nog niet echt kiezen; zij bepleitten om eerst een jaar proef te draaien.

Wethouder Rijsdijk liet het initiatief tot amendering aan hen. Waarschijnlijk verwacht hij dat de mensen na dat jaar allang gewend zullen zijn. Over twee weken komt het voorstel in de raad voor besluitvorming.

Het parkeervrij maken van het schattige pleintje aan het einde van de Kriekenmarkt bleek helaas geruisloos uit het voorstel te zijn verdwenen. Regelmatig staat het er propvol auto's, zodat mensen zich er tussendoor moeten wurmen en scootmobielen, rolstoelen en rollators er helemaal niet langs kunnen. Geen gezicht op deze fraaie plek. Zou de havendienst hebben geprotesteerd tegen het verdwijnen van hun privilege hier altijd gratis te mogen parkeren?

Gistermiddag om half drie bereikte de Merwede bij Gorcum zijn hoogste waterstand. Aan het eind van de middag bracht ik even een bezoekje aan onze oude vriendin Karin K. Samen dronken we een glas wijn in haar keukentje bij de lamp, de rest van het huis donker, en beschouwden het verleden. Vandaag breekt een grijze morgen aan. Onze TV scheidt ermee uit: Gelukkig pas na de nieuwsuitzendingen. Resetten van mediakastje en televisie helpt. Het goede nieuws is dat Merkel en Schultz een accoord hebben bereikt over voortzetting van de große coalition.

Stabiliteit in het grootste land van de EU is winst. In het principeaccoord, dat 'Een nieuw begin voor Europa' heet, staat dat de financiële positie van de EU moet worden versterkt. Kwalijk is dat de opschorting van gezinshereniging bij erkende vluchtelingen uit Syrië en Irak intact blijft. Hoe kunnen beschaafde politici zo'n onmenselijke maatregel verantwoorden? Er komt geen belastingverhoging voor veelverdieners.

Wat heeft de SPD wél binnengehaald? Het hoogwater in de Merwede begint alweer te zakken. Gisteren kwam het bericht dat de zeespiegel langs de Nederlandse kust in hoger was dan ooit eerder gemeten. Het verschil met , tot dusver het recordjaar, was liefst plus 2 centimeter. Over de hele wereld zijn er grote verschillen in de zeespiegelhoogtes. Het kan wel tot meter uiteenlopen, afhankelijk van lokale verschillen in zwaartekracht, stromingen, temperatuur, overheersende windrichtingen, en dergelijke.

Voor onze kust was de stijging tot dusver nooit groot. Het heeft ook invloed op het gemak waarmee de grote rivieren hun water op zee kunnen lozen, en de kracht van getijden. Het nieuwe onderzoek is afkomstig van het instituut Deltares. Het bekende Potsdam Institut für Klimatfolgenforschung publiceerde deze week een nieuwe studie in Science Advances. In de komende twintig jaar zullen miljoenen meer mensen grote risico's lopen op overstromingen van rivieren door extreme regenval.

De bedreigde bevolking in Azië zal in die tijd verdubbelen van 70 naar miljoen vooral China, India en Indonesië , in Zuid-Amerika naar 12 miljoen en in Afrika naar 34 miljoen mensen.

In al die landen ontbreken geld, kennis en infrastructuur om voldoende dijken, opvangbekkens en andere voorzieningen te bouwen zoals in Europa en de VS. En dan zijn we nog maar 20 jaar verder. De Mekong-delta in Vietnam is een van de productiefste en dichtstbevolkte landbouwgebieden in de wereld.

In de laagliggende delta wonen 18 miljoen mensen. Door de hogere zeespiegel drong zout zeewater diep de delta binnen en verwoestte de oogsten en maakte de grond ongeschikt. Circa 1 miljoen arme boeren vluchtten met hun families uit de delta. Grote delen van het enorme gebied moesten prijs gegeven worden aan de zee. Dat is allemaal  in deze laatste jaren gaande , de rijstbouw in de delta wordt serieus bedreigt en de wereld kijkt toe. Men vreest dat onbeheersbaar grote stromen mensen zullen weg vluchten voor de honger.

Ondertussen wil de onbeschaamde praalhans  Thierry Baudet graag debatteren met weerman Gerrit Hiemstra of global warming wel waar is.

Hij twitterde van de week dat het allemaal vier keer onzin was. Het blijft de hele dag grijs bewolkt. Ik haal wat laatste boodschappen in de stad. De kunstijsbaan op de markt is weer opgeruimd. Zouden we nog winter krijgen? Vooralsnog tonen de weerkaarten geen serieuze vorst. Tot dusver was de winter zeer zacht en kletsnat. Als dat zo blijft, komt hij in de top van warmste winters terecht. Ik lees een boos boek Edward O. Wilson, een vooraanstaande Amerikaanse bioloog en natuurkenner, ' De halve aarde.

Het gevecht om leven van onze planeet' Ned. Amsterdam University Press, Vooraf zal Fons even de nieuwe startaccu bij ons aan boord installeren. Dat zit toch wat degelijker dan als ik het zelf doe. Enige maanden terug dreigde Trump het atoomaccoord met Iran op te zeggen, als Iran niet instemt met aanscherping ervan.

De Europese Unie was hier erg ongelukkig mee. Iran laat vandaag weten dat een dergelijke aanscherping niet zal gebeuren , en ' geen enkele verandering in het akkoord zal accepteren - nu, noch in de toekomst. Hoog spel, en dat lijkt dus misgegokt, het bewind van de ayatollah's staat onder druk en denkt waarschijnlijk zich geen enkele verdere zwakte te kunnen veroorloven. Soms komt de waanzin van deze wereld wel erg duidelijk aan het licht. Bewoners van Hawaii kregen gisterochtend deze tekst op hun mobiele telefoons: This is no drill'.

Velen veronderstelden dat Noord Korea een raket op ze had afgevuurd. Na ongeveer een half uur bleek dat het vals alarm was. De leiding van de Pacifische Vloot meldde dat het alarm per vergissing was verstuurd. Vlak daarna kwam er een melding van Het Witte Huis, dat president Trump 'op de hoogte was gesteld van de rampenoefening in Hawaii'.

Juist, geen vergiassing dus maar een rampenoefening. De president zelf speelde gisteren golf in zijn buitenverblijf Mar-a-Lago, aldus Fox News. Het werd ongemerkt twee uur. We hadden ze al te lang niet gezien, dus er viel veel bij te praten. Tevoren installeerde Fons de nieuwe startaccu op de boot. De motor startte meteen. Ik heb de boot aan de walstroom gelegd voor de komende paar dagen, zoadt alle accu's een keer goed opladen. Dan haal ik hem er weer af wegens het risico van electrolyse, want ter weerszijden liggen stalen schepen.

Vanmorgen een uurtje uitgeslapen. Het is een mooie, zonnige dag waarop heel wat wandelaars over de sluis passeren. Wij gaan de deur niet uit. De NRC publiceert een eigen onderzoek naar de werking in Europa van het 'foute-artsen-register'. Twee jaar na de invoering van het Europese waarschuwingssysteem voor disfunctionerende zorgverleners kunnen deze dokters nog steeds makkelijk over de grens aan het werk gaan. Tien van de 28 Europese landen gebruiken het systeem niet eens.

Het werd destijds opgezet na onder andere de affaire Jansen Steur. Foute artsen en tandartsen uit die landen kunnen dus ongestoord elders in Europa gaan werken. De krant geeft er een aantal onthutsende voorbeelden van. Geschiedenis kronkelt als een wilde bergbeek. Our insurance for peace.

De linkse partijen waren kritisch tot faliekant tegen. Nu, vijftig jaar later, lijkt het soms andersom geworden. Uit rechtse hoek hoor je vaak het verwijt dat de NAVO de Russen nooit op de kast had moeten jagen door na het uiteenvallen van het Warschaupact  het bondgenootschap is oostelijke richting uit te breiden. De Oosteuropese landen en de zelfstandig geworden ex-Sovjetstaten Estand, Letland en Litauen opteerden allemaal voor het lidmaatschap en werden toegelaten.

Daardoor hebben we, zeggen veel rechtse critici, de Russen geprovoceerd en zijn we dus eigenlijk medeschuldig aan de annexatie van de Krim en de semi-oorlog in het oosten van Oekraïne.

De oud-minister noemde het begrijpelijk dat Poetin zich in  mordicus tegen de uitbreiding van de NAVO met Georgië en Oekraïne verzette: Luuk van Middelaar herhaalt het deze week nog eens in een opinieartikel in de NRC. De Hoop Scheffer had hetzelfde overigens al een paar jaar eerder gezegd. Het is echter niet waar, het is nooit tot zo'n belofte aan de Russen gekomen en van woordbreuk was geen sprake.

Overigens was De Hoop Scheffer niet steeds op dezelfde manier clement in het begrijpen van de Russen. In augustus zei hij nog: Dat is de enige taal die Poetin begrijpt. Jaren geleden heb ik de mythe van de westerse woordbreuk al eens nagezocht en ontdekt dat een dergelijke toezegging nooit gedaan is.

Wél werd een dergelijke suggestie gedaan door de US-mininster van buitenlandse zaken  James   Baker   in de tijd van de Duitse eenwording, maar nooit geformaliseerd.

President Bush senio r zag het niet zitten. De Russen waren er toen trouwens niet eens in geïnteresseerd. Na de val van de Muur en de ontbinding van het Warschaupact zocht de NAVO naar een nieuwe rol als vredesorganisatie van vrije democratieën en er werd zelfs gesproken over een potentieel NAVO-lidmaatschap voor de Russen mits het een echte democratie zou worden!

Ik kwam dat ondermeer tegen in de dikke pil van Fiona Hill en Clifford G. Putin, Operative in the Kremlin' Brookings, ,  Dat er geen sprake was van zo'n gebroken belofte aan de Russen werd dit weekeinde omstandig uiteengezet door journalist en historicus  Hubert Smeets in een lijvig artikel in de NRC: Natuurlijk was de toetreding van de oostblokstaten een gewelidge vernedering voor Rusland.

Poetin zelf noemt het vaak  'de grootste geopolitieke nederlaag ooit' voor zijn land. De uitbreiding kwam er en nu voelen de Russen zich begrijpelijkerwijs ingesloten. Maar woordbreuk was het niet. We moeten wel oppassen, want Poetin streeft er alle mogelijke manieren naar om terrein terug te winnen. Juist vandaag wordt bekend dat Moskou in Bosnië stookt. In het geheim geven Russen aan Bosnisch-Servische separatisten militaire trainingen en er is groeiende zorg dat er een referendum over onafhankelijkheid, gesteund door Rusland, op handen is.

Vandaag hebben we een winderige dag met veel regen. Er is sprake van een tweede zware storm deze maand op donderdag. Of het ervan komt moeten we nog even afwachten. Het is sinds de jaarwisseling flink onstuimiger dan gebruikelijk. Een zware storm komt gemiddeld eens per anderhalf jaar voor in Nederland.

De ochtend besteden we aan sport en boodschappen. Anna gaat 's middags op Lina-Mae passen, terwijl Tessa met Vajèn naar zwemles gaat. Op FB verschijnt het bericht dat een bulldozer vanmorgen aan het werk ging bij de archeologische vondsten aan de Duveltjesgracht. Is de bouw begonnen? Hebben ze zoveel haast om een fait accompli te scheppen? Ik dacht dat het vanwege het risico op hoogwater van Rijkswaterstaat pas na 1 april mocht? Ik bel met het vragennummer van Rijkswaterstaat, waar een vriendelijke meneer belooft het zo snel mogelijk uit te zoeken.

Het valt waarschijnlijk mee met de voor donderdag aangekondigde zware storm. Het enorme lagedrukgebied boven IJsland stuurt met de straalstroom nu nog tamelijk zwakke depressies onze kant op, met veel regen en wind.

Donderdag zou er een stormdepressie tussen kunnen zitten, die vanaf Newfoundland over Ierland in onze richting gestuwd wordt en een westerstorm op kan leveren. Laat ik het zonder commentaar opschrijven: De andere zijn 1e plaats en 3e plaats.

Bijzonder is dat géén El Niño -jaar was, wat de temperatuur drukte, en dat de grootste opwarming ten opzichte van het gemiddelde over - in het Noordpoolgebied was zie hierboven. We hebben een onstuimige dag met felle regen- en hagelbuien en korte zonnige perioden. Anna heeft haar oppasdag.

Ik haal wat boodschappen in de stad en stuur mijn wapenvergunning op naar de politie in Rotterdam. Van het Waterschap Rivierenland belt de man op die toezichthouder is voor de bouw van het hotelgedrocht aan de Duveltjesgracht. Hij bewaakt de dijkveiligheid voor buitendijkse bouwprojecten in de hoogwaterperiode.

Inderdaad is buitendijks bouwen in principe verboden van 15 oktober tot 1 paril, maar hij kan ontheffing verlenen en dat heeft hij gedaan. Helaas, maar het is niet anders. Gorcum verkracht zijn historisch erfgoed. Ik wacht nog op de reactie van Rijkswaterstaat. In de brievenbus ligt vanochtend een schrijven van de Bouwonderneming Stout BV , de aannemer die het wanstaltige hotel zal bouwen. De bouw is begonnen, schrijft hij, en hij verontschuldigt zich bij de omwonenden voor eventuele overlast van bouwverkeer.

Dat zal stapvoets Voets! Tja, Berry Voet laat er geen gras meer over groeien en wil begrijpelijkerwijs voor de gemeenteraadsverkiezingen een fait accompli scheppen.

De bouw werd ruim een jaar opgeschort, het ging dus niet zonder slag of stoot maar we hebben tenslotte de strijd verloren. Een ongelijke strijd, want de gemeente had de zaak al jaren eerder op slinkse en uitermate achterbakse wijze geregeld. Groen Links -wethouder Arjen Rijsdijk bracht niet de politieke wijsheid en vindingrijkheid op om de zaak ten goede te keren, toen de Gorcummers erachter kwamen. Bij de komende verkiezingen zal men GL erop afrekenen en de schande zal de gemeente tot in lengte van jaren met zich meedragen.

Zojuist verschijnt het volgende bericht op de FB-site 'Kasteelcomplex Blauwe Toren ' van een van de leden:. Zojuist is er contact geweest met Rijkswaterstaat. Zij zijn na diverse meldingen van verschillende verontruste Gorcummers meteen uit gaan zoeken om welke activiteit het gaat en of daar een vergunning bij hoort.

Wij hebben de volgende mededeling ontvangen: De laatste vergunning is echter inmiddels verlopen en er is nog geen nieuwe vergunning aangevraagd en dus ook niet verleend. Dat betekent dat er illegale activiteiten plaatsvinden. Daarnaast is het in het stormseizoen èn tijdens deze hoogwaterstand, geen activiteit buitendijks toegestaan. Morgen zal er direct een inspectie plaatsvinden. Zelf heb ik nog niets van Rijkswaterstaat gehoord. De stadgenoot dit het bericht postte, beweert dat het beslist geen nepnieuws is.

Dat is natuurlijk je eerste gedachte, want er staat een foto van Ridder van Rappard bij, Gorcums bekendste burgemeester van na de oorlog. Het zou geweldig zijn, ieder uitstel is winst. Vanmorgen plaatst stadgenoot  Johannes van Camp  om 10 uur een filmpje op FB dat hij even tevoren maakte aan de Duveltjesgracht.

Het talud van de oever tegenover de stadswal is over de volle lengte afgegraven, maar de bouw van het hotelgedrocht ligt stil. Kennelijk heeft Rijkswaterstaat ingegrepen, lijkt me. Van Camp ontmoette er horeca-ondernemer Berry Voet. Die bevestigde  'dat de bouw voorlopig voor onbepaalde tijd is stilgelegd. Berry gaf aan heel graag met de gemeente te willen praten over een andere oplossing en beaamde dat er de afgelopen tijd verschillende opties besproken zijn met de gemeente en de Historische Vereniging Oud-Gorcum.

Wat een geweldig idee, maar de Waarom was er geen alternatieve lokatie mogelijk? We horen vanmorgen de wind aantrekken terwijl we nog in bed liggen. Toch een zware westerstorm op komst. De wind loeit en kreunt om het huis.

We kijken naar de boot. De mast zwaait flink heen en weer, maar verder is er niets mis, de vallen staan strak en de landvasten zitten goed. Een paar uur geleden haalde de veerdienst Riveer de boten op de trajecten Gorinchem, Werkendam, Hardinxveld, Sleeuwijk, Woudrichem en Brakel-Herwijnen uit de vaart foto hierboven.

Later - om 9. Even later waait het er gemiddeld Bf 11 en dat is officieel een zeer zware storm. De storm brengt nogal wat teweeg in het land. NS heeft alle treinverkeer stilgelegd. Is dat wel eens eerder gebeurd? Op veel snelwegen zorgen omgewaaide vrachtwagens voor files en afsluitingen. Over het hele land zijn er afgewaaide daken, omgewaaide bomen, rondvliegende zonnepanelen en andere voorwerpen, en ingestorte muren.

Ook wordt tot ver in het binnenland storm, windkracht 9, gemeten. Dat is zo diep landinwaarts een zeldzaamheid. KNMI weerstation Herwijnen  meldt om Tegen elf uur lijkt de storm bij ons op zijn zwaarst. Maakt ook niks uit, nu niet meer namelijk. Dat hele gedoe met die biostadebieldinges hielp ook niet veel.

Wat voor kwakzalverij houd je nog meer verborgen onder die soepjurk van je, Tineke? Want met zoiets kan je best wegkomen. Het kan zelfs best grappig zijn, maar niet als je zelf ook een lelijk mens bent.

Jarenlang heeft ze haar gezicht gefronst over de meest vreselijke problemen in de wereld. En dat allemaal om ons te informeren. Maar nu is het genoeg geweest. Inruilen voor een nieuwe graag.

Sterke genen, die Willem. Als hij iets meer had geleken op 50 Cent dan waren zijn laatste twee singles misschien niet geflopt. In de loop der jaren heeft hij zichzelf allemaal nare trucjes aangeleerd, en gebruikt hij zijn misvorming nu om te hypnotiseren.

Nu is ze moeder, oud, dik en zit ze in een irritante reclame voor iets met een goed doel. Gelukkig kende je hem toen niet, want nu hij Noud speelt in GTST blijkt ineens dat hij wel verdacht veel op iemand als Tropical Danny lijkt.

Zo ook oud-6Packer Chris. Toch vragen wij ons af hoeveel Nickelodeonkijkende kinderen door hebben naar een mens te kijken en niet een geinig soort Harry Potter-personage. Gelukkig is de verkiezingsnederlaag van de VVD makkelijk te verklaren. Nou ja, Rita zit daar natuurlijk ook. En daarmee verpest hij het voor de rest. Nu komen alle vrouwen aanzetten met dagcrèmes en lotions.

Bleh, rot op, mannen worden daar niet mooier van, kijk maar naar René. Als haar moeder dit leest zijn we wel echt de lul trouwens. Maar zelfs dan breekt zijn swingende hart en is hij niet niets meer dan een bleke Co Stompe. Minder lelijk zijn dan Gordon betekent nog niet dat je om af te likken bent.

Daar is niet veel meer van over. Behalve dan wat nageslacht dat ook zonodig op de buis moet. En dat is niet eens zijn grootste probleem.

Zonder talenten maar met een goede vader kom je er nog best. Wanneer je echter een hoofd bezit waarvan iedereen zijn kat van gaat schoppen is het met je gedaan. Maar een lach die hectares glimmend tandvlees ontbloot, daar kom je helaas niet zomaar vanaf.

Naast die reclame maakt hij ook wel eens grappen op tv of in theaters. Dat zou veel te ver gaan. En als je die ogen ziet klinkt dat opeens helemaal niet onwaarschijnlijk. Als hij zingt lijkt het alsof hij moet poepen en andersom. Maar we doen niet aan positieve discriminatie, en Jan Jaap zou ook niet zielig gevonden willen worden. Hij is gewoon niet moeders mooiste.

En als je na het verstrijken daarvan ook nog eens naar Talpa gaat, komt er niemand meer kijken. Dat de hoedjes die U zo graag draagt ons niet langer doen afleiden van uw bittere kop. Ja, de hoedjes worden steeds groter, dat zien wij ook wel.

U bent niet de domste. Een paar plekjes omlaag, omdat wij ook de kwaadste niet zijn. U heeft het zo zwaar te verduren gehad dit jaar. Daar komt nog eens bij dat hij nu heult met de Russen. Gelukkig voor hem vallen zijn wodkawallen daar niet zo op.

Misschien dat Maurice er zelf wel eens een onderzoekje tegen aan heeft gegooid. Maar wij denken dat hij niet durft. Dat is allemaal best, want hij is erg slim. Waarschijnlijk wel de slimste van deze lijst, maar in ieder geval de 83ste qua lelijkheid. Laten we er maar vanuit gaan dat hij ieder jaar lelijker wordt.

Zijn strakgetrokken hoofdhuid veroorzaakt plaatsvervangende pijnen bij kijkers. Een paardenbit doet daarvoor een hoop goed. Dus misschien voor de tweede en laatste keer in deze lijst. Junior vindt zichzelf zoveel minder lelijk dan hij daadwerkelijk is dat het vermoeiend wordt. Mede door het gluiperige vocht van domheid dat uit zijn poriën stroomt op nummertje 90 in de lijst.

Dat maakt hem overigens niet grappig of knap. Hoe minder we van ze weten, hoe minder we ze vergeten. Het duo vormt een immer brandend plaatje van walging op onze netvliezen.

Met de hooivorken er achter aan! Hij is recentelijk een jaar geschorst voor de uitoefening van zijn vak als advocaat, maar of dat iets met zijn hamsterwangen te maken heeft weet niemand. Al maakt hij nooit meer een hitje, uit deze lijst verdwijnt hij niet. Gaus is de kruising tussen een labrador retriever en een heterocephalus glaber, maar dat is voor de insiders.

Wisten wij veel dat ze het over haar kapsel had. Een curieuze aangelegenheid blijft het, wakker worden met een ODOL onwijs dikke ochtend lul. Juliën probeert met wat bijzondere hulp het mysterie van morning wood te ontrafelen. Het is een schande dat darten nog niet Hollandse volkssport nummer 1 is. Oscar pleit vol passie voor een toevoeging aan de Olympische Spelen.

Lisette kwam in contact met Stan, alias Sofia, en ging bij hem langs om haar op de foto te zetten. Dronkenschap leidt bijna nooit tot briljante ingevingen, maar de eerste keer dronken zijn is altijd een geval apart. Hier een aantal interessante verhalen. Van alle redenen waarom het fijn is om een partner te hebben staat dit op nummer 1: Je onthoudt -goed of slecht- al je dromen. Soms komen er van die dingen op je pad waarvan je nooit had gedacht dat je het ooit zou doen, ook al is het een van de normaalste dingen voor het andere geslacht.

Remy stopt de 'man' in 'manicure' en Je zou denken dat deze dieren een nogal zware nacht achter de rug hebben.. Niemand wordt van vliegen echt blij. Vooral van lange mensen hoor je vaak klachten over te weinig ruimte en oncomfortabele vluchten.

Terwijl lang zijn tijdens vliegen echt wel zijn voordelen heeft hoo Deze artiest tekent al letterlijk zijn hele leven en geeft de ontwikkeling van zijn tekenkunsten weer door elk jaar een tekening te bewaren. Zie hier zijn collectie en de bizarre ontwikkelingen! Er is op onverklaarbare wijze al een tijdje een trend gaande, waarin filmpersonages, Disneyprinsessen en andere mythische wezens per sé imperfect of 'realistisch' moeten worden gephotoshopt. Deze notificaties zouden het leven een stukje makkelijker maken en in sommige gevallen heel veel shit voorkomen.

Kan iemand Apple even tippen?

...

Intercambio follando gratis viejas viejos pormo videos xxx peludas videos putas follando mama pornosex videos de putas maduras hentai porno de lesvianas maduras actrices porno maduras tetonas pene enorme chicas corriendose a cuatro patas x peliculas pornos de pies viejas maduras.

con tetas naturales actrices xxx abuelas españolas folladas webcam xxx porno manga porn come coños peludos fotos de follar españolas maduras coños peludos tetas grande vaya culos xxx se avecina xxx tetas de despedidas de sexo grtis gorditas españolas videos porno de travestis ferrol hombres porno gratuito chicos desnudos video trio con putas cumlouder videos de lesbianas españolas follando blanca nieves porno cratis agatha vania porno de paris porn chicas desnudas el coño morenas follando videos porno con tetas naturales videos gratis de abuelas peludas hentai porno gratuitas lesbianas madura tube videos pornos travestis follando trios videos porno lisa ann maduras.

con jovenes calientes videos hd videos porno hecho en español maduras porno de soltera porno 3d tias buenas desnudas super tetonas videos pornos supertetas viejos videos gratis porno gratis doble penetracion vaginal actriz porno gratis xxx abuelos porno xx gratis porno abuelas sex parejitas porno joven peliculas porno mujer cachonda videos de maduras sex porn morenas19 videos porno lesvianas porno en la ducha bdsm porno de guarras follando porno con embarazadas porno antiguo follar por el porno tetona peliculas porno gratis videos porno checas porno gratiss mujeres tetonas videos porno madurita videos porno frances videos de xxx mujeres fallando masaje erotico porno videos de guarras alexis texas video porno intercambio parejas lesvianas quiero ver videos phorno nenas masturbandose videos porno ver videos maduros coño abierto petardas tube videos xxx porno gratis de lesbianas mujeres maduras x-art negras desnudas videos hentaixxx abuelas video gratis videos tetas maduritas.

con tetas perfectas videos muy porno porno cumlouder gratis videos pornos gratis videos teens chicas y culonas rubiad19 videos peliculas sexo transexuales follando torbe trio streaming porn free porn video porno tran sexo con polla larga videos x videos xxx 18 años 70 videos ponor gratis viejaspeludas porno trans coños peludos videos hentai video mamada jinx maze ver videos d sexo suave porno homosexual follando películas xxx gratis redporn chicas lesbianas maduras follando maduras muy peludos peliculas porno video travestis gratis paginas de sexo por dinero sexo duro porn videos gratis videos de xexo videos porno amater putas porno anal videos porno gratis porno pollas grandes maduras gratis follando duro maduras porno ver vidios porno gratis estrellas porno arabes porno para mujeres en español gordas desnudas actores porno de colegialas porno chicas cachondas tias buenas desnudas cachondas videos transexual porno follando videos porno española follando coños peludos videos negras porno de parejas shakira voguel corridas de masajes maduras videos porno gratis travestis españolas follando maduras zorras rubias videos es.

LEKKEND KUTJE PIK LEEGZUIGEN

Shemale dating gratis gratis erotische

1 jan op zijn hoofd krijgt en een man in Enschede die een boom op zijn auto kreeg. Een kleurrijke zonsopgang (Eos' roze vingeren, water in de sloot, en zo). In Brabant haalde politie gisteravond twee straalbezopen tieners van straat met is dan 70 - 80% kleiner (als ze nog geen sex gehad hebben). gender of the authors1 automatically, purely on the basis of the content of their tweets, . Apart from normal tokens like words, numbers and dates, ontstoken aanstaande innerlijk uitgelaten junior uitgezet bloedheet tiener vingeren mathijsen greengang terechte bonje loverboys gianni jacky tyga + enschede. rally team twente Incl BTW. bijzonder verlof basisschool Snel leverbaar. Bestel nu pasen voorbij op naar pinksteren. Toon in vergelijking respect zuidzijde haven. Sex date enschede tiener vingert